De Spirituele Bloem, waarin Mens, Plant, Bloem samenvloeien. Which Flower are You?

Metafysische Tuin

1989, Bundes Gartenschau, Frankfurt Vanuit Frankfurt kwam de vraag een bijzondere tuin te ontwerpen voor de Bundes Gartenschau 1989. De eerste woorden uit het scheppingsverhaal van Johannes (Nieuwe Testament)  vormen de inspiratiebron.

‘In het begin was het Woord
en het Woord was God
en het Woord is Mens geworden’

Het Woord als eerste ‘kiem’ van bewustwording, het Woord als eerste ‘beeld’. Reeds lange tijd spelen getallen een belangrijke rol in het werk, in het bijzonder het getal 100. Door het getal 100 te verdelen in 3 x 33 + 1, wordt dit getal symbool voor de magische beleving van ordening en ritme, herhaling en progressie. 100 als osmose tussen natuur en cultuur, tussen spiritualiteit en economie. Hier ontstaat de Metafysische Tuin

 

De Metafysische Tuin wordt een tuin met 'woorden', een streng geordende akker met 100 x het woord "Plant" in corten-staal. We halen het 33e woord weg en in de leegte van dit weggelaten 33e woord groeit een Gouden Plant. Deze Plant wordt het symbool van de "Spirituele Maat van de Mens", metafoor van het bewustzijn in verandering, symbool van een Quantum-sprong in het spanningsveld natuur / cultuur. In 1991 groeit uit deze Gouden Plant het conceptuele project de Wereldakker: The Unifying Spiritual Field of the World.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren